Suus Jurkjes

Weg met het huishouden van Jan Steen

Ik wil eens wat rustiger worden, vooral in mijn hoofd. Minder stress. Ik ren van hot naar her met een 36 (yeah right ;) )-urige werkweek, een pittige peuter, een baby die uiteraard de nodige verzorging nodig heeft, sociaal leven en een vriend die niet zo goed is in organiseren van het huishouden…. Ons huishouden is dan ook echt een huishouden van Jan Steen zegt mijn moeder. Voor haar is dat zeker geen compliment, ze heeft een heel net ‘showroomhuis’. Maar zelf vind ik een beetje rommel fijn, gezellig en misschien toch ook nog lekker tegendraads tegen mamma. Toch knaagt het de laatste tijd aan me…

Chaos heeft een negatieve invloed
Als je op Wikipedia zoekt leer je dat het gezegde is afgeleid van het schilderij ‘Het vrolijke huisgezin’ geschilderd door die bewuste Jan. ‘Iedereen gaat zijn eigen gang en doet waar hij zij in heeft’. So far so good. ‘Op tafel is het een complete chaos, orde ontbreekt en ouders geven het slechte voorbeeld aan hun kinderen’. Oei, dat doet pijn. Ook op diverse blogs lees ik over de negatieve invloed van rommel op de heilige kindergraal rust, reinheid en regelmaat. Je wordt moe van rommel, het is minder hygiënisch en je opgroeiend kind heeft juist behoefte aan structuur. En onze recent bezochte pedagoog bevestigt dit.

Rommel bevordert creativiteit
Uiteraard zitten er ook goede kanten aan een rommelig huis. Je hebt meer tijd over om andere dingen te doen. Zoals spelen met je kinderen. En bloggen ;) . Ook bevordert het de creativiteit. Maar bij ons zie je door de rommel soms de creativiteit niet meer ben ik bang.

De bezem erin!
Ik merk namelijk dat we regelmatig gek worden van de rommel, het aan structuur ontbreekt en we soms een kort lontje hebben. Tijd om echt volwassen te worden en toe te geven dat ook ik rustig word van een opgeruimder huis. Ik word rustig van een opgeruimder huis. En dat moeten we regelen….tips iemand??

De vloer is hier nog leeg!
Mick trekt het niet meer

2 reacties
 1. Rina says: May 3, 20156:22 pm

  Haha, net als jij concludeer ik deze dingen altijd net ná koningsdag (al je rommel op een kleedje en weg ermee!).
  Gemiste kans….
  Toch gewoon een dikke rol vuilniszakken, bananendozen en uitzoeken maar (en dan niet kinderachtig, maar ECHT!)
  Ik kom je met liefde een dagje helpen hoor :-)

 2. Marijke says: May 5, 201510:32 am

  Ik ben niet gestructureerd en vind opruimen een hele opgaaf. Wat bij ons scheelt (ook een baan, twee kindjes) is dat we een hond hebben. En die hond kan wat gefrustreerd zijn door drukte of gebrek aan aandacht af en toe. Dat resulteerde vaak in kapot geknaagd speelgoed, verdwenen sokjes, een afstandsbediening en borstel met bijt-gaten, verdwenen puzzel stukjes enz enz. En nu nog wel eens.

  Maar het resultaat is wel dat ik altijd alles opruim. Meteen. Want straks is daar geen tijd meer voor. Spelen de kinderen alweer met het vierde speelgoed/puzzel/duplo/lego? Dan moeten ze eerst twee andere dingen opruimen. (Ja, ik laat ze ZEKER helpen. Dat moet wel echt normaal worden bij mij thuis).

  Ik merk dat als er heel veel speelgoed overal ligt, ze er niet mee spelen. Als alles is opgeruimd, dan is het ineens wel interessant. Goede opberg-plek. Erg handig als je het opgeruimd wil houden.

  Maar eerlijk is eerlijk, ik heb wel een man met heel veel structuur. En dat is nog wel de grootste hulp bij mijn eigen huishouden van Jan Steen :-)

  Groetjes,
  Marijke

Laat een reactie achter