Suus Jurkjes

‘Mamma wat is fuck?’

Aii, het is pijnlijk duidelijk dat kindjes je spiegelen en kleine copycats zijn. En dochter Zoë van ruim twee is ons op dit moment volop aan het napraten. Ik stootte mijn teen en toen kwam het f-woord eerst uit mijn en daarna uit Zoës mond… Ergens had ik t kunnen weten toen ze laatst voor t raam naar de tuin met gebalde vuistjes en een rood aangelopen hoofd stond te blazen ‘niet poepje in tuin, poesje doooooooood’. Pim heeft t niet zo op poesjes, begrijp je? Dus we moeten nog meer oppassen bij ons kleine en letterlijke copycatje!

Maar is schelden eigenlijk zo erg? Het is een uitlaatklep, een manier om je ongenoegen te uiten. Wil ik Zoë meegeven dat je altijd maar beleefd moet zijn en alles moet inslikken? Ook al word je bijna van je sokken gereden door iemand die de verkeersregels overtreedt? Of schrik je je kapot als je iets laat vallen. Ik ben er nog niet over uit. En ik kan mezelf ook niet helpen trouwens…

Ondertussen gaat het immiteren van taal gewoon door. En Zoë neemt uiteraard ook de leuke dingen over. Zo hoor ik haar tegen haar ‘jongetjes pop’ zeggen dat hij eerst zijn ‘mondje leeg’ moet eten, voordat hij een nieuw hapje krijgt. Of zegt ze tegen mij ‘drink maar op liefie’, als ik een slokje van mijn thee neem. En geeft me dan ook nog de bijbehorende liefkozende aai over mijn bol. Als we zeggen dat ze naar bed moet, zegt ze bijdehand ‘echt niet!’.

Dan zijn er ook nog de grotendeels zelf verzonnen en vervormde zinsconstructies en woorden. Geweldig. Koffie is ‘niet voor de kindjes, die kussen dat niet’. En je moet dingen dicht- of openlaten in plaats van dichtdoen of openmaken. En uitspraak is ook niet altijd perfect. We lezen voor uit Jip en Janken en ze praat met een ontzettende Gooische Kinderen voor Kinderen rrrrrr. En dat is echt niet een mix van een Achterhoekse pappa en Rotterdamse mamma!

Kortom, taalontwikkeling is fantastisch. Ik ga ervan genieten de komende jaren, ook als dat betekent dat Zoë af en toe minder netjes spreekt :) .

.

20140422-222842.jpg
foto Pim Geerts

1 reactie
  1. Marijke says: April 24, 201411:59 am

    Hahaha, heel herkenbaar!
    … zelfs die Gooise r!!
    Het is moeilijk wat je je kinderen wel en niet wilt aanleren. Of afleren. :)

Laat een reactie achter